TRADIČNÉ JEDLÁ NA CHANUKKU

Sviatok svetiel – Chag ha-Urim, skrátenie Chanukka (znovuzasvätenie) stojí na dvoch piléroch –

  1. svetle
  2. a oleji, ktorý vydržal horieť dostatočne dlho, kým bol vyrobený nový obradne spôsobilý olej

Príbeh všetci veľmi dobre poznáte, ktorí nie, lebo na tieto stránky zavítali náhodou, tí nech si prečítajú samostatný článok o týchto historických udalostiach ( CHANUKKA   ).

Domácnosti, v ktorých sa Chanukka slávi je podľa hore uvedeného plná svetla z rozžiarených chanukkijí a kuchyňa zas plná oleja na ktorom sa smažia všakovaké dobroty pre toto sviatočné obdobie typické.

Konzumujú sa placky smažené na oleji, zvané LATKES, na rôzne spôsoby. Na slano, na sladko, zo surových, aj z uvarených zemiakov…smažia sa pampúšiky plnené plnkami od výmyslu sveta, ale pečú sa aj rôzne mäsové kúgle (nákypy), krokety, či iné fajnôtky. Tu sú niektoré z nich:

MÄSOVÝ KUGL (Flajšidik kugl)

Zmiešame mäso (3/4 kg mletého hovädzieho), soľ (1 čl), mleté korenie (1/2 čl), ušľahané vajce (1), nastrúhanú cibuľu (1) a rozmočenú chlebovú sriedku (z 2 krajcov) a paradajkový pretlak (2 pl).

Polovicu zmesi vložíme do vymastenej formy, vtlačíme do nej na tvrdo uvarené vajíčka (2-3), prikryjeme zvyšnou polovicou mäsovej zmesi a povrch dozdobíme na plátky nakrájanými paradajkami a cibuľou, pokvapkáme olejom a zapečieme na 180°C asi 1 a 1/2 hodiny.

Ak varíme pre menej osôb, zo zmesi vymodelujeme na pekáči šišku, a pečieme samozrejme podstatne kratšie, kým povrch nechytí kôrčičku.

051

Podávame spolu so zemiakovými plackami.

054

ZEMIAKOVÉ PLACKY

Uvarené a nastrúhané zemiaky (3 šálky) zmiešame so soľou (3 čl), zemiakovým škrobom (1/2 šálky), hrubou múkou (1/2 šálky) a s vajíčkom (1). Cesto rozvaľkáme na placky hrubé   asi  1/4centimetra a smažíme po obidvoch stranách. Počas pečenia je správne keď placky nafukuje. Ak nenafukuje, treba do cesta pridať múku.

039 041 044 046 045

Podávame len tak, potreté husacou   alebo kačacou masťou, alebo s mliečnymi výrobkami, prípadne ako prílohu k mäsu.

ZEMIAKOVÉ KROKETY PLNENÉ MÄSOM

Na oleji osmažíme na drobno nakrájanú cibuľku (1), pridáme mleté hovädzie mäso (1/2 kg), pretlačený  cesnak (4 strúčikov) a  na drobno nakrájanú zeleninovú papriku (1). Smažíme, kým mäso nezhnedne a paprika nezmäkne. Necháme vychladnúť a za ten čas si pripravíme cesto.

050

Kilo varených a nastrúhaných zemiakov zmiešame s 2 vajciami, 6 lyžicami hrubej múky, 2 lyžicami zemiakového škrobu a soľou (1čl). Vypracujeme cesto, vyvaľkáme ho asi na pol centimetra a vykrajujeme z neho štvorce, ktoré naplníme a prehneme na trojuholníky. Môžeme samozrejme tvarovať aj rôzne buchtičky a kruhy, ako sa komu páči.

052 053

Krokety potom obalíme v trojobale a vyprážame z obidvoch strán na oleji.

Podávame so zeleninovým šalátom.

001

 

HOVÄDZIE CURRY S OVOCÍM

V rajnici osmažíme na drobno nakrájanú 1 cibuľu, zhrnieme ju k okraju, priložíme na kúsky nakrájanú hovädzinu (3/4kg; môžeme použiť aj jahňacie) a zo všetkých strán zprudka opečieme. Potom zalejeme pripravenou zálievkou z vody (1 a 1/2 šálky),citrónovej šťavy (2 pl), curry (1 pl), soli (1/2 čl), mletého zázvoru (1/4 čl) a mletej škorice (1/4 čl). Pridáme sušené ovocie (1/4 kg – jablká, marhule, heušky, slivky – nie je nutné namáčať dopredu) a pol šálky hrozienok.

Premiešame a pod pokrievkou pomaly dusíme, až je mäso a ovocie mäkké a omáčka hustá. Ak použijete pokrievku s ventilom, urobte si zálievky trochu viac, lebo sa vám vyvarí, budete musieť dolievať.

Podávame s opečenými zemiakmi.

038 040 042

LATKES

Latkes pochádzajú z Ukrajiny a bolo to pôvodne vianočné (!) jedlo, podávané s pečenou husou. Chudobní Židia sa takto od Ukrajincov naučili pripravovať veľmi jednoduché, chutné a lacné jedlo. Jedia sa samostatne, s cukrom, smotanou, jogurtom, alebo džemom. Rovnakým názvom sa nazývajú aj syrové, alebo tvarohové, pripomínajúce syr, ktorým kedysi Judita pohostila Holoferna, ten následne vysmädol, vypil veľa vína a ona mu potom v opilosti sťala hlavu a oslobodila tak svoje mesto od nadvlády. Judita nežila v čase Chanukky, ale jej odvážny a hrdinský čin je prirovnávaný k činom bratov Makabejských a k ich víťaznému povstaniu. Preto je zvykom na Chanukku jedávať aj mliečne výrobky.

5 veľkých nastrúhaných zemiakov zmiešame s 1 nastrúhanou cibuľou, 4 vajíčkami a 1/4 šálky macesovej alebo polohrubej múky. Pridáme soľ, mleté korenie a premiešame. Z cesta smažíme na oleji placky. Namiesto cibule možno použiť cesnak, chutné je aj pridať majoránku. Placky zdobíme smotanou, alebo jogurtom.

047 048 049

TVAROHOVÉ LATKES

3 vajíčka, 1/4 šálky vody, 2 pl cukru, 1 a 1/2 šálky tvarohu/2 šálky polohrubej múky, 3 pl mlieka, soľ, (ak použijeme strúhaný syr namiesto tvarohu, pridáme aj mleté korenie, vtedy ich robíme na slano) spolu premiešame a na oleji smažíme placky po obidvoch stranách. Podávame zdobené tvarohom, alebo džemom.

057 061 062

SUFGANIJOT

V 1/4 šálke vlažného mlieka a troche cukru, rozdrobíme kvasnice(40g) a necháme 10 minút stáť. V mise vyšľaháme maslo (1 šálka) alebo margarín s cukrom (1/3 šálky), zmiešame s múkou (4 šálky), soľou, žĺtkom a mliekom s kvasnicami. Vypracujeme cesto a necháme hodinou podkysnúť. Potom ho rozvaľkáme na dva pláty. Na jeden naukladáme náplň, prikryjeme druhým a hrnčekom vykrajujeme. Necháme ešte trošku podkysnúť a potom smažíme na oleji po oboch stranách. Po usmažení pocukrujeme. Môžeme tiež zdobiť namáčaním do čokolády a následným namáčaním do strúhaných orechov, alebo rôznych farebných cukrových ozdobných drobienok.

058 059 060 063

-chanele-

 

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: