TRADIČNÉ JEDLÁ NA SUKKOT

CHAG HA-SUKKOT, HOŠANA RABA, ŠEMINI ACERET a SIMCHAT TÓRA

Sviatok trvá sedem dní, ôsmy deň sa slávi Šemini Aceret, na deviaty (len v diaspóre, v Izraeli tiež v deň ôsmy) Simchat Tóra.

Sviatok Stánkov (Chag ha-Sukkot) je opisovaný v Tóre ako sviatok vďakyvzdania za jesennú úrodu ( 5M 16.13-15) i pamiatka na putovanie púšťou, počas ktorého býval Boží ľud v stánkoch (3M 23.42-43).

Na stole nesmú chýbať všetky dostupné druhy jesennej zeleniny (kapusta, kukurica, baklažány, papriky…) a ovocia (strapce hrozna, jablká, hrušky, ….v južnejších krajoch granátové jablká, ďatle, figy, pomaranče…). V dnešnej modernej dobe, kedy nie je v obchodoch núdza o exotické druhy, si môžeme dopriať všetky druhy, ktoré na pultoch uvidíme, pokiaľ to nenabúra našu peňaženku 🙂

S obľubou sa pripravuje plnená zelenina, zeleninové zapekané nákypy, zeleninové kapustné, múčniky plnené ovocím a pod.

Na siedmy deň sviatku (Hošana raba) sa jedia jedlá ako na Roš Hašana.

ŠALÁT Z BAKLAŽÁNOV

Baklažán po dĺžke rozštvrtíme a nakrájame na tenké plátky, ktoré osmažíme po oboch stranách na oleji. Osmažíme aj prúžky paprík (3ks). Pridáme nakrájané paradajky (1/2 kg), cibuľu nakrájanú na kolieska (1ks), pretlačený strúčik cesnaku, ocot (5 PL), korenie a všetko dobre premiešame. Necháme prikryté odstáť v chladničke 2 dni, aby sa chute a vône dobre premiešali. Môžeme podávať napríklad ako prílohu k rybe, ale aj samostatne s pečivom. Ďalším možným kombináciám sa medze nekladú.

015

BAKLAŽÁNY ZAPEČENÉ SO SYROM

Baklažán (1 ks) priečne nakrájame na pol centimetrové kolieska a osmažíme ich z oboch strán na oleji.  Polovicu z nich poukladáme na dno zapekacej misky,

075 076

prikryjeme ich dopredu pripravenou masou z uvarených pomliaganých zemiakov (1 šálka), vyšľahanými vajcami (4) a strúhaného syra (1 šálka). Na vrch pokladieme  druhú polovicu osmažených baklažánov,

077 078

posypeme zmesou sušených, alebo čerstvých byliniek (bazalka,  petržlenová vňať, rozmarín) a nakoniec vrstvou na kolieska pokrájaných paradajok(2 ks), prípadne ich zaváranou alternatívou. Jednotlivé vrstvy mierne solíme. Posoliť len povrch nestačí. Povrch pokvapkáme olejom a pečieme pri teplote 150°C 45 minút.

079

081

HOLIŠKES – HOLÚBKY (PLNENÉ KAPUSTNÉ LISTY)

Tradícia tohto jedla siaha až do biblických čias, kedy sa ale nepoužívali kapustné listy, ale listy révy. Kto má doma na záhrade vinnú révu, môže vyskúšať aj túto alternatívu… 🙂

Kapustné listy povaríme vo vode, alebo ich dáme na dva dni do mrazničky, aby zmäkli.

Pripravíme si omáčku, ktorou potom na záver plnené holúbky zalejeme.

Omáčka: 3/4 kg pokrájaných paradajok, paradajkovú šťavu (0,5 l), soľ (1 ČL), korenie (1/2 ČL) strúčik pretlačeného cesnaku, 1 PL hnedého cukru a 1 nadrobno nakrájanú cibuľu zmiešame na panvici, privedieme do varu a dusíme 15 minút.

062

Potom kapustné listy naplníme plnkou z mletého hovädzieho mäsa (3/4 kg), vajec (2), cesnaku (2 strúčiky), ryže (4 PL), nastrúhanej cibule (1), soli (1ČL) a korenia (1/2 ČL).

063

Poukladané do zapekacej misky ich zalejeme spomínanou omáčkou

064

a pečieme pri teplote 150°C asi 1 a 1/2 hodiny.

065

074

PLNENÁ CUKETA

3 cukety prerežeme po dĺžke a vydlabeme.

084

V miske si pripravíme náplň: 1/2 kg mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa,  1 malá pokrájaná cibuľa, 2 PL pokrájanej petržlenovej vňate, 1 ČL soli, 1/2 ČL mletej škorice, 1/4 ČL mletého muškátového orieška, 1/4 ČL mletého korenia, 1 veľké vajce, 1/2 šálky macesovej múky, alebo strúhanky, prípadne podľa potreby, aby nebola plnka riedka, ale ani nie príliš hustá. Ňou naplníme cukety.

085 086

Do rajnice uložíme nakrájané paradajky (1/2 kg), paradajkovú šťavu/pretlak (1 šálka), 1/2 šálky vody, 2 pretlačené strúčky cesnaku, lyžičku soli, pol lyžičky korenia, môžeme pridať aj vydlabané časti cukiet, premiešame, vložíme cukety, uvedieme do varu  a pomaly dusíme 30-40 minút na 180°C.

087 002

ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA

Pripravíme si cesto. Hladkú múku (2 a 1/2 šálky) zmiešame s práškom do pečiva (1 ČL) a s vajcom (1) rozšľahaným s olejom (4PL) a octom (1 PL) a vypracujeme (miesime asi 10 minút) hladké pružné cesto. Na 20 minút ho prikryjeme nahriatou miskou, potom ho rozvaľkáme a na plátne posypanom múkou ho naťahujeme až je priesvitné. Komu sa nechce, môže použiť cesto obchodné, predpripravené.

Potrieme ho roztopeným maslom,

005

posypeme strúhankou,

006

a potom poukladáme plnku z jabĺk (4 šálky), postrúhaných vlašských orechov(1 a 1/2 šálky), citrónovej šťavy (2 PL), cukru (1/2 až 3/4 šálky), škorice (2 ČL) a hrozienok (1 šálka).

007

Štrúdľu zrolujeme a dáme piecť pri 180°C približne 45 minút.

008

009

-chanele-

SÚVISIACE ČLÁNKY:

 

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: