KUCHYŇA NA ROŠ HAŠANA

ROŠ HAŠANA A VYSOKÉ SVIATKY

1814 1796 1797

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Novoročná kuchyňa je bohatá na sladké medové jedlá (medovníky, jablká a chala namáčané do medu…), aby sme nadchádzajúci rok mali sladký a dobrý; guľaté a okrúhle potraviny(chala, jablká…) symbolizujúce  cyklické striedanie rokov a ročných období; potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo drobných zrniek (granátové jablká, hrozno, varená fazuľa a hrach naložené v kyslom náleve…) zastupujúce dni celého roka a rybie hlavy, symbolizujúce začiatok roka (ROŠ= hlava).

Slávnostné jedlá sa konzumujú počas všetkých dní pokánia, resp. prvých deviatich dní roka, vrátane erev Jom Kipur a po ukončení pôstu  Jom Kipur.

RYBIE GULIČKY

Vo vode uvaríme rybiu hlavu, alebo, v prípade, že neznesieme pach rybieho vývaru, použijeme iný vývar, v ktorom uvaríme ešte 2 na kolieska nakrájané mrkvy a tiež na kolieska nakrájanú cibuľu, s dvomi lyžičkami soli, jednou cukru a 3/4 lyžičkou korenia. Do tohto vývaru nakoniec zavárame guličky z rybieho mäsa, ktoré pripravíme nasledovne:

Rybie mäso (750 g filetov z tresky, prípadne z 1 1/2 kg kapra) pomelieme s cibuľou (2 ks), pridáme macesovú múku, prípadne strúhanku (2 lyžice), 2 vajcia, soľ (2 lyžičky), korenie (1 lyžička), cukor (1 lyžička), studenú vodu (1/4 – 1/2 šálky) a dobre premiešame. Podľa potreby pridáme ešte strúhanku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mokrými rukami tvarujeme zo zmesi guličky veľkosti vlašského orecha a varíme ich vo vývare asi 1 hodinu. Guličky po uvarení necháme vychladnúť plynule vo vývare, potom ich vyberieme na misku, prelejeme vývarom a necháme cez noc v chladničke. Vývar nám pekne zrôsolovatie. Zdobíme podľa vkusu, kolieskami mrkvy, petržlenovou vňaťou a pod.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KREPLACH

Z polohrubej múky (1 šálka), soli (1/4 lyžičky) a vajca (1) vypracujeme cesto, ktoré veľmi na tenko vyvaľkáme. Potom z neho vykrojíme štvorčeky, alebo kruhy s priemerom asi 7 cm a plníme ich plnkou z vareného pomletého hovädzieho mäsa (1 šálka), lyžičky soli, 1/2 lyžičky mletého korenia, 1 lyžice kuracieho tuku a nadrobno nakrájanej menšej cibule.

1808 1809 1810

Okraje taštičiek dobre pritlačíme, aby nám plnka pri varení nevytiekla.

1811

Po uvarení sa presýpajú opraženou strúhankou.

Kreplachy sa môžu aj smažiť na oleji do zlatista.

1812 1813

TEJGLACH

Rozšľaháme vajcia (4), pridáme olej (3 lyžice), cukor (1 lyžička) a postupne zamiešavame polohrubú múku (2 – 2 a 1/2 šálky) zmiešanú s lyžičkou soli a lyžičkou prášku do pečiva. Vymiesime jemné vláčne cesto. Ak treba pridáme trošku vody (škrupinka od vajíčka). Cesto si rozdelíme na malé kúsky veľkosti vlašského orecha, z ktorých potom vytvarujeme  valčeky hrubé ako prst, na jeden ich koniec zatlačíme kúsok orecha (v ortodoxných komunitách použijeme sušené ovocie, pretože orechy sú na Vysoké sviatky zakázané) a zvinieme ich do slimáčikov. Na vymastenom pechu potom pečieme asi 20 minút na teplote 180°C. Potom ich varíme asi 1 a pol hodiny v pripravenom sirupe. Ten pozostáva z uvarenej zmesi medu (1/2 kg), hnedého cukru (3/4 šálky), vody (4 šálky) a 2 lyžičiek mletého zázvoru.

Tejglachy varíme v sirupe do vtedy kým nie sú zlatisté a kým po poklepaní na ne, neznejú duto. Podávame vychladnuté.

1798

LEJKACH – medovník

Kávu(1 šálka) s medom(1 a 3/4 šálky) krátko povaríme, po vychladnutí zmiešame s koňakom (3 lyžice), ktorý ale nemusí byť. V samostatnej miske vyšľaháme vajíčka (4) s cukrom ((1 a 1/4 šálky) s olejom (4lyžice) a v ďalšej si pripravíme múku (3 a 1/2 šálky) zmiešanú s práškom do pečiva (3lyžičky), sódou bikarbónou (1lyžička) mletou škoricou (1lyžička), mletým klinčekom ((1/4 lyžičky), muškátovým orieškom(1/4 lyžičky), mletým zázvorom(1/2 lyžičky) a hrozienkami (1/2 šálky; prípadne podľa chuti). V reformovaných komunitách sa pridávajú aj orechy alebo mandle.

Do misy s vajíčkami striedavo pridávame a zamiešavame múčnu zmes a kávovú zmes. Potom vylejeme hotové cesto do vymastenej formy a pečieme na 180°C asi 30 min., podľa typu rúry.

Z hotového lejkachu potom vykrajujeme vtáčiky a rebríky, ktoré symbolicky urýchľujú presun modlitieb do neba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FARFEL DUSENÝ S MäSOM

Farfelky si pripravýme dopredu (viď. recept: Kuchyňa vo všedné dni), potom ho pred prípravou osmažíme na oleji do svetlo hneda. Potom pridáme na kúsočky pokrájané uvarené kuracie mäso (1/2 kg), zalejeme vodou alebo kuracím vývarom (2-3 šálky) a pečieme na 150°C  dovtedy, kým všetka tekutina nevsiakne do farfeliek. Pokrm nesmie byť vysušený.

1801 1802

PLNENÁ TEĽACIA HRUĎ

1 a 1/2 kg teľacej hrude, prípadne iného alternatívneho druhu mäsa prerežeme tak, aby vznikla z neho kapsa, ktorú naplníme zmesou zo surových zemiakov (2 šálky nahrubo nastrúhané), 1 nakrájanej cibule, 4 lyžíc zemiakového škrobu, 1 vajíčka, 1 a 1/2 lyžičky soli a 1/4 lyžičky mletého korenia. Mäso zašijeme a potrieme prelisovaným cesnakom (3 strúčiky), posolíme a okoreníme.  Vložíme do pekáča s rozpusteným tukom (3 lyžice oleja), prilejeme 1/2 šálky horúcej vody a pečieme 1 a 1/2 hodiny. Mäso priebežne obraciame. Ak treba podlievame vývarom, či vodou. Ak sme urobili plnky veľa a nezmestí sa do kapsy, z prebytočnej urobíme šišku a dáme ju piecť k mäsu asi pol hodiny pred koncom.

1803 1804 1805

Podávame s nakladanou zeleninou. Prílohu netreba, lebo mäso obsahuje plnku so zemiakov.

1815

KURA S MEDOM A POMARANČOVOU ŠŤAVOU

Kura (1 a 1/2kg) rozporcujeme, obalíme v rozšľahaných vajciach (2 + 2 lyžičky vody), potom ho obalíme v srúhanke alebo v macesovej múke (1 šálka), zmiešanej s korením(1/2 čl) a soľou (1 čl). Po všetkých stranách zprudka opečieme. Potom vložíme do pekáča, prelejeme pomarančovou šťavou  (1 šálka) zmiešanou s vodou (1 šálka), medom (1/4 šálky) a s 3/4 čl mletého zázvoru. Pečieme 45 minút pod pokrievkou, až je kura mäkké.

1816 1817 1818

Podávame so zemiakmi.

NOVOROČNÁ RYBA V CESTÍČKU

Pripravíme si vyvaľkané lístkové cesto, ktoré naplníme surovými plátkami tresky. Tie do cesta zabalíme a cesto vytvarujeme do tvaru ryby. Pečieme asi 20 minút na 180°C podľa typu rúry.

Ako prílohu podávame zeleninový šalát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-chanele-

SÚVISIACE ČLÁNKY:

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: