TRADIČNÉ JEDLÁ NA ŠAVUOT 1.

Názov sviatku Chag ha-Šavuot – Sviatok týždňov  je odvodený od biblického príkazu osláviť 50-ty deň (tj. o 7 týždňov) po sviatku Pésach, ako posvätný (Lv 23.15-16,21; Dt 16.10).

Tri dni (šlošet jmej ha-gbala) pred sviatkom Šavuot sa začínajú prípravné práce na tento sviatok (2M 19.10-16) a sú paralelou troch dní obmedzovania, ktorými museli Izraeliti prejsť, než im bola darovaná Tóra.

Zvykom je pripravovať mliečne jedlá (hlavne tvarohové koláče a tvarohové palacinky) s medom, pretože Tóra je  na svojich stránkach prirovnávaná k mlieku a medu ( Veľpieseň 4.11; Ex 3.8, 17 apod.), ale aj preto, že podľa tradície čakali Izraeliti na Mojžiša, kým zíde z hory s doskami Desatora tak dlho, až sa im mlieko zrazilo na tvaroh, podľa inej zas preto, že nepoznajúc ešte zákony rituálnej porážky, sa jedenia mäsa preventívne vzdali, či preto, že na púšti neboli podmienky pre očistenie riadu, aby zodpovedalo pravidlám kašrutu.

Numerická hodnota slova CHALAV (mlieko) je 40 a práve 40 dní musel Mojžiš čakať, než dostal od Hospodina Tóru.

V súčasnosti však na stole nesmie chýbať ani mäso. Počas obidvoch dní osláv (v diaspore) sa jedia dve hlavné jedlá, z ktorých je prvé mliečne a druhé mäsité, aby sa tak dodržalo poradie “života (mlieko) a smrti (mäso)”. Nakoľko Šavuot ukončuje Pesach, s ktorým je spojený počítaním omeru, hľadá sa v oboch vzájomná paralela, takže pesachový baranček a obeť chagiga sa vo sviatku Šavuot napĺňa v podobe dvoch hlavných jedál – mliečneho a mäsitého.

POZNÁMKA: Staré Židovské kuchárske knihy sú väčšinou hrnčekové. Málokedy v nich nájdete množstvá v gramoch a litroch. Ak nemáte odmerky (dnes už dostať kúpiť v rôznych prevedeniach), je množstvo odhadnúť problém, lebo nie je šálka ako šálka. Pod šálkou sa spravidla rozumie 250 ml. Odmerky sa predávajú v sadách: 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup a 1/4 cup. Lyžice zas v sade 1 PL, 1 ČL , 1/2 ČL,  a 1/3 ČL, prípadne iné, podľa výrobcu. Neexperimentujte s  bežnými šálkami a hrnčekmi. Vo výsledku dostanete úplne inú konzistenciu cesta, než je potrebná, pretože nejde len o akýsi pomer, napr. šálka cukru, 2 šálky múky, ale skutočne o určité množstvo, ktoré v napojení napríklad na počet vajec, ktoré majú konkrétnu váhu,  dáva vo výsledku, špecifický pomer jednotlivých zložiek.

BEJGLE

Do vlažnej vody (1 šálka) s cukrom (1/2 PL) rozdrobíme kvasnice (30g) a necháme chvíľu postáť na teplom mieste, aby začal kvasný proces.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Medzitým si rozpustíme margarín (1 PL) v teplom mlieku (šálka),

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ktoré keď mierne schladne na vlažné, prilejeme ku kvasniciam.

Do misy vsypeme polohrubú múku (4 šálky) so soľou (1ČL),

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pridáme kvasnice s mliekom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

a vypracujeme  mäkké cesto, ktoré necháme ešte trochu v teple postáť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potom ho znova premiesime a z kúskov veľkých ako slivka vytvoríme valčeky asi 15cm dlhé, ktoré stočíme do kruhu a konce pevne spojíme, takže nám vzniknú krúžky. Tie necháme ešte 10 min podkysnúť a potom ich varíme 3-4 min. v slanej vode. Po vybratí ich poukladáme na vymastený plech, potrieme žĺtkom, posypeme rascou, sezamom, či inými semienkami a pečieme na 180°C do zlatista. Ja si pre ušetrenie času, aby bolo dosť času aj na iné recepty, pomáham prístrojom na výrobu donutov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bejgle sa tradične podávajú s nátierkovým syrom, prípadne s údenou rybou.

MLIEČNE JEDLÁ

RÝCHLE TVAROHOVÉ BLINCESY

Zo 4 vajec, 1 a 1/4 šálky  mlieka, 2 PL kyslej smotany, 1/4 šálky rozpusteného masla alebo margarínu, 1 PL vanilkového cukru, 1 a 1/3 šálky polohrubej múky a 1 a 1/4 ČL prášku do pečiva, vypracujeme cesto tekuté ako na palacinky. Polovicu cesta nalejeme na dno vymastenej formy a v predhriatej rúre pečieme 10 minút.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Medzitým si pripravíme plnku z 2 šálok mäkkého tvarohu, 2 šálok syru Lučina, 2-3 PL cukru a 2 vajec.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plnku nakladieme na predpečené cesto, opatrne zalejeme zvyškom cesta a dopečieme. Celkovo pečieme na 150°C asi 30 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vychladnutý múčnik rozkrájame a posypeme práškovým cukrom, alebo polejeme medom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ZAPEKANÁ RYŽA SO SYROM

Jemne nastrúhanú mrkvu (3 šálky), uvarenú ryžu (2 šálky), rozšľahané vajcia (2) a sladkú smotanu (1/2 šálky) zmiešame, osolíme (1 a 1/2 ČL), okoreníme (1/2 ČL), pridáme nastrúhanú cibuľu (3 ČL) a strúhaný syr (2 šálky).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dôkladne premiešame, vložíme do vymastenej formy, posypeme bokom odloženým syrom a pečieme pri teplote 180°C 50 min. Ja robím v teplovzdušnom hrnci 30 min. Úplne to stačí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MILCHIDIKI LOKŠN KUGL

V mise rozotrieme žĺtky(3) s cukrom (3 PL), potom primiešame tvaroh (2 šálky), mlieko (3/4 až 1 šálka), rozpustený margarín (5 PL), nastrúhané jablká (5), hrozienka (1 šálka), 12 sušených slivák a uvarené niťovky (40 dkg).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opatrne pridáme tuhý sneh z bielkov (3). Preložíme do vymastenej formy, povrch posypeme hrubou vrstvou škorice (2PL) a cukru (6 PL), pokvapkáme rozpusteným maslom a pečieme pri 150°C 30-45 minút. Ja robím v teplovzdušnom hrnci, tam stačí len 15 minút. V rúre som neskúšala. Na tanieri kugl pokvapkáme tekutým medom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

TVAROHOVÝ NÁKYP

Žĺtky (5) vymiešame s cukrom (1 šálka), pridáme múku ((2PL), tvaroh (2 a 1/2 šálky), kyslú smotanu (3/4 šálky ) a hrozienka (6 PL). Všetko spolu zmiešame.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potom vmiešame sneh z bielkov (5).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cesto nalejeme do vymastenej formy, ktorú sme vysypali strúhankou a pečieme pri teplote 180°C 30 minú ( v teplovzdušnom hrnci  len 15min). N tanieroch podľa chuti pokvapkáme, alebo natrieme medom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

MÄSITÉ JEDLÁ

HOVÄDZIE PEČENÉ NA CESNAKU

 

Mäso (1 kg) zo všetkých strán naklepeme,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

prešpikujeme ho tenkými plátkami cesnaku (5 strúčikov), osolíme, okoreníme a poprášime hladkou múkou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z oboch strán osmažíme na rozpálenom oleji. Potom pridáme na jemné kolieska nakrájanú cibuľu (2 stredne veľké), podlejeme vodou a dusíme do mäkka (asi 80 min.). Počas dusenia dolievame vodu, aby nám vznikla omáčka a mäso pritom obraciame.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podávame s ryžou a surovou zeleninou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

HOVÄDZIA FAŠÍRKA V CELKU

 

Údenú kuracinu (1/2 kg) oberieme z kostí a nadrobno nakrájame.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zmiešame spolu s mletým hovädzím mäsom (1kg), 2 namočenými žemľami zbavenými vody, 1 stredne veľkou nastrúhanou cibuľou, 2 vajciami, 2 žĺtkami, 1 PL hydinovej masti, 1 ČL soli a 1/2 ČL mletého korenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vytvoríme bochník, ktorý umiestnime do pekáča, podlejeme šálkou (250 ml) vody a pečieme na 180°C 1 hodinu. Počas pečenia kontrolujeme, či netreba vodu doliať.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podávame so zemiakovým pyré a nakladanými kápiami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

-chanele-

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: