ŠABATOVÁ CHALA / BARCHES

Na Šabat je zvykom piecť dva bochníky chaly. Slovo CHALAH znamená oddelenú časť cesta, ktorú je potrebné podľa biblického zákona odovzdať kohenovi (4M 15.19-20) ako pozdvihovanú dávku, tzn. dobrovoľný dar pre Chrám. V tomto prípade, slúžil chlieb na živobytie kňazom, lebo nemali podiel na pôde. Po vstúpení do Zasľúbenej zeme, kedy bola pôda rozdelená pre všetky izraelské kmene, členovia kmeňa Lévi, nedostali žiadny podiel. Žili rozptýlení medzi všetkými kmeňmi a živili ich v podstate odvody prvotín a čiastky z obetín. Od 2. churbanu sa tento príkaz robí už len symbolicky, oddelením kúska cesta o veľkosti olivy, zamieseného na  sobotný chlieb (TB, Šabat 2.6). Pri oddeľovaní cesta sa prednáša špeciálne požehnanie. Preto je zvykom týmto termínom označovať aj samotný bochník sobotného chleba. Často býva nazývaný aj slovom BARCHES, od slova BeRACHA – požehnanie. Tento kúsok cesta sa úplne počas pečenia spáli. Býva počas pečenia balený do alobalu.

003-2_thumb.jpg

Vždy sa pečú minimálne dva bochníky chaly, na pamiatku toho, že keď padala Izraelitom na púšti manna, v piatok mali nadelené dve dávky, aj na piatok aj na sobotu (2M 16.22-23). Samozrejme pri početnejšej rodine je treba tých bochníkov viac, pretože nahrádzajú chlieb bežných pracovných dní.

Chala sa teda pečie častejšie na slano, ale možno do nej pridať aj viac cukru, ak sa bude konzumovať na sladko. V prípade sviatočných bochníkov, je možné do nich pridávať sušené ovocie. Na Roš Hašaná má chala okrúhly tvar.

Receptov na chalu je veľa, tu vám ponúkam jeden z nich:

V 4 dcl vody, alebo mlieka (vtedy sa ale nesmie jesť k/pred/po mäsitých jedlách), rozmiešame 1 droždie, s 140 g práškového cukru. Ak sa má chala jesť k slaným pokrmom, cukru volíme menej, aj len 40 g. Necháme trochu postáť, aby sa kvasinky začali množiť. Potom ich prilejeme k polohrubej múke (1kg), pridáme 200g roztopeného rastlinného tuku na pečenie, 4 žĺtky, mletý muškátový kvet, mletý aníz, mletú citrónovú kôru a štipku soli. Všetko premiešame a necháme kysnúť asi 2 hodiny. Potom cesto spracujeme, rozdelíme na štyri diely a podľa návodu na fotkách spletieme. Býva zvykom, že sa robí chala trojposchodová. Spodná vrstva sa skladá zo štyroch spletených pásov, stredná z troch a na vrchnú sa použijú dva.

Nevadí ale, keď chala pozostáva len z jedného poschodia. Keď vás nie je v domácnosti veľa, nebudete predsa piecť ako pre rotu!

Potom ešte necháme chalu asi 15 minút na plechu podkysnúť a upečieme, potretú vajíčkom, mliekom, alebo cukrovou vodou a posypanú makom, sezamom, slnečnicovými semiačkami a pod., pri teplote 180°C 10-15 minút a plus ešte 5-10 min. s funkciou “gril”, aby chytila peknú farbu. Dĺžka pečenia je podmienená veľkosti bochníkov.

016 017 018

Štyri diely prepletáme tak, že pravý vrkoč prehodíme cez druhý sprava,

019 020

pokračujeme úplne ľavým cez dva stredné doprava. Pokračujeme zas tým úplne na pravej strane cez druhý odprava a preložíme úplne ľavým cez oba stredné, až kým nezapletieme celú.

021 022 023 030

-Chanele-

SÚVISIACE ČLÁNKY:

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: