TRADIČNÉ JEDLÁ NA PESACH 2.
30. apríla 2016 Jeden komentár
RYBA V MACESOVOM CESTÍČKU
Akúkoľvek rybu rozporcujeme, alebo použijeme filé a osolíme.
Cestíčko na obaľovanie zhotovíme zo snehu z bielkov (2), do ktorého za stáleho miešania pridáme žĺtky (2), macesovú múku (asi 50g) a osolíme a okoreníme. Múku pridávame postupne, môže sa stať, že ju ani neminiete celú. Cestíčko by malo byť také, aby sa rybie porcie do neho dali namočiť. Ak by bolo veľmi husté na namočenie, možno ho na rybu len tak naplácať, nevadí to.
Porcie nakoniec osmažíme na oleji.
Podávať možno studené i teplé, napríklad so zemiakovou kašou, zeleninovým šalátom, či čalamádou.
POLIEVKA S LÁKOM (PATIOKA)
(Pôvodný recept: Vo vývare z hovädzieho mäsa uvaríme koreňovú zeleninu. Vývar precedíme, pridáme zátrepku z rastlinného mlieka (kokosové, sójové), pridáme lák z kyslých zaváraných uhoriek, dochutíme soľou a cukrom a vmiešame roztrepané vajcia. Na tanier poukladáme orestovanú husaciu pečienku, zalejeme polievkou a prijedáme macesy.)
Recept upravený: Asi 15 minút povaríme údené kuracie krídla alebo stehná. Mäso vyberieme, po vychladnutí oberieme z kostí a použijeme ho na dno taniera namiesto husacej pečienky z pôvodného receptu. Do vývaru (asi 2 l) vlejeme zátrepku z rastlinného (sójové, kokosové) mlieka (250 ml), osolíme, prilejeme ocot, alebo lák, kto nepoužíva na Pesach ocot, skúste citrónovú šťavu, ale ja som to tak neskúšala (2-3 PL) a vmiešame dva vajcia, ktoré miešaním roztrepeme.
Na tanier z mäsom pridáme dlávené zemiaky a zalejeme polievkou. Chutí znamenite 🙂
MALINOVÁ ZMRZLINA
Do žĺtkov (2) zmiešaných s cukrom (2PL) a olejom (1ČL), pridáme nakrájané ovocie (môžete použiť aj iné než maliny) a vmiešame ušľahaný sneh z bielkov (2).
Zmrazíme a podávame poliate adekvátnym likérom.
Deťom môžeme ozdobiť šľahačkou.
GULIČKY Z MACESOV A TVAROHU NA SLANO
Tvaroh (125g) osolíme a okoreníme a zmiešame s macesovou múkou a rozšľahaným vajcom, aby vytvorili masu, z ktorej sa dajú vytvarovať guličky veľkosti vlašského orecha. Potom ich obalíme v podrvených macesoch a opečieme na oleji na panvici do zlatista. Podávame s kyslou smotanou, alebo bielym jogurtom.
Chutia výborne tiež ako príloha k dusenej zelenine. V tomto prípade som podusila baklažány a cukety na oleji, do ktorého som zamiešala petržlenovú vňať, pretlačený cesnak, soľ a oregano. Baklažán určite pred tepelnou úpravou ošúpte, jeho koža nezmäkne, ani čo by ste čo robili. Cuketu bieliť nemusíte, leda ak máte problémy so žlčníkom. Vtedy nekonzumujte šupku zo žiadneho ovocia a zeleniny.
GULIČKY Z MACESOV A TVAROHU NA SLADKO
Príprava podobná ako v predchádzajúcom prípade. Tvaroh zmiešame so zmäknutými macesmi a vyšľahaným vajcom. Opekáme rovnako na oleji, obalené v podrvených macesoch. Na tanieri ich posypeme cukrom a škoricou. Kto má rád sladšie, môže cukor pridať aj do tvarohovej masy.
SYROVO MACESOVÉ PLACKY
Macesy namočíme v mlieku, alebo vode. Tekutinu vytlačíme a macesy zmiešame s nakrájanou cibuľkou, rozšľahanými vajíčkami a strúhaným syrom, alebo napáranou parenicou. Vytvarujeme placky, ktoré osmažíme na oleji do zlatista. Ľubovoľne dozdobíme.
-chanele-
.
Spätné upozornenie: M | CHANELE / חנלה