TRADIČNÉ JEDLÁ NA PESACH

Na Pesach si celý židovský svet pripomína vyslobodenie z egyptského otroctva. Celé rodiny sa zídu pri spoločnom sederovom stole, na ktorom sú nachystané symbolické jedlá, aj samotná slávnostná večera.

Tabuli kraľuje sederova misa s niekoľkými typickými potravinami.

bejca – vajce

maror – horké byliny

z´roa – kosť

karpas – zelené byliny

chazeret – chreň

charoset – zmes mandlí, jabĺk a vína

majim – slaná voda

macot – nekvasené chleby

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bližšie o nich sa dočítate v článkoch

 

Tu sa budeme venovať len receptom. Podstata sviatku Pesach v kuchyni spočíva v zákaze konzumácie všetkého kvaseného a to nie len droždia, ale aj potravín, ktoré majú tendenciu kvasiť, teda napríklad strukoviny, ryža, kukurica, ocot, pivo, kvasená kapusta a pod. Pečivo je nahradené macesmi a tomu sú podriadené aj všetky recepty.

AŠKENÁZSKY CHAROSET

Jemne nastrúhané jablká (3) zmiešame s mandľami (1 šálka sparených a nastrúhaných), hrozienkami (1 šálka), mletou škoricou a mletým zázvorom (1 – 2 lyžičky) a 1 lyžicou sladkého pesachového červeného vína.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MACESOVÉ KNEDLÍČKY

Macesové knedlíčky sú bežná zavárka do slepačieho, alebo kuracieho vývaru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako sa robí vývar, netraba myslím nikoho učiť, tak sa zameriam len na tie knedlíčky 🙂

V miske zmiešame macesovú múku (=pomleté macesy; 1 šálka) so soľou (1 lyžička), mletým zázvorom (1 lyžička), majoránom (1 lyžička), na drobno nasekanou cibuľkou (1 lyžica), vyšľahanými žĺtkami(3) zmiešanými s kuracím vývarom (pol šálky) a kuracím tukom (3 lyžice). Pridáme vyšľahaný sneh z bielkov (3). Necháme postáť v ľadničke (nie dlhšie ako 18 minút, potom už môže dôjsť ku kvaseniu) a potom  mokrými rukami tvoríme guličky veľkosti vlaškého orechu a varíme vo vývare. Ak nemáme vývar, ale chceme použiť guličky ako prílohu k mäsu, varíme v osolenej vode. Konzistencia cesta by mala byť približná ako keď sa robia grísové haluštičky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MACESY S VAJCOM

Čo raňajkovať, keď za osem dní nesmieme jesť žiadny chlieb a ani iné pečivo?

Macesy na chvíľu namočíme do vody, alebo mlieka, kým dôkladne nenavlhnú. Potom tekutinu vyžmýkame a macesy zmiešame s nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou a so soľou vyšľahanými vajíčkami. Placky z tejto masy potom opečieme na panvici s olejom, do zlatista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recept možno rôzne obmieňať. Do masy možno zamiešať nastrúhaný syr, alebo napáranú parenicu, tvaroh (potom pozor na konzistenciu, aby sa placky príliš nerozpadali), ktorý možno dochutiť na slano (bylinky, soľ, mletá paprika, medvedí cesnak…), alebo na sladko (škoricový cukor, sušené ovocie, hrozienka…), chuti sa medze nekladú.

MORČACIE MEDAILÓNIKY

3/4 kg morčacích pŕs, alebo vykostených stehien rozkrájame na porcie, vyklepeme, osolíme, okoreníme, posypeme mletým zázvorom a pokvapkáme bielym vínom, alebo citrónovou šťavou. Asi na pol hodinu necháme odležať do chladničky.

Potom opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán (ak opekáme pod pokrievkou s ventilom, na každú stranu stačí 10 min.), potom pridáme nakrájané pomaranče a ešte chvíľu dusíme. Pred podávaním posypeme na tanieri opraženými posekanými lúpanými mandľami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BARANÍ/JAHŇACÍ GULÁŠ

Na oleji osmažíme cibuľu (1 väčšia), pridáme pretlačený cesnak (5 strúčikov), okoreníme (1/2 lyžičky), osolíme, pridáme mletú papriku (1 lyžička), bobkový list (1) a 1 a 1/2 kila baranieho/jahňacieho mäsa pokrájaného na kúsky. Všetko spolu orestujeme. Potom pridáme paradajkový pretlak (1 šálka), primerane vodu a pomaly dusíme, kým je mäso mäkké (ak je mäso surové 1 a 1/2 hodiny, ak máme mäso predvarené, stačí 10-15 minút). Potom pridáme zemiaky (3 kusy), rozmrazenú zeleninu podľa vlastného vkusu (1/4 kg), v tomto prípade hrášok, a ešte asi 20 minút dusíme.

Podávame buď len tak, alebo ku gulášu prihryzkávame chrumkavé macesy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MACESY ZAPEČENÉ S KURACÍM MÄSOM

Na dno pekáča vymazaného 2 lyžicami oleja položíme 2 macesy, predtým namočenými v kuracom vývare (macesy sa nesmú rozpadať, ale musia byť tvárne). Potom posypeme mäsovou náplňou, znova prikryjeme macesom, opäť naložíme  náplň a zakončíme zas macesom, ktorý polejeme olejom a pečieme v rúre na 160°C asi 20-30 minút.

Náplň: Na oleji (3 lyžice) osmažíme cibuľu (2 šálky nadrobno nakrájanej) a cesnak (2 lyžice pretlačeného), pridáme šampiňóny (1 a 1/2 šálky) a dusíme. Po vychladnutí pridáme uvarené kuracie mäso, osolíme, okoreníme, pridáme petržlenovú a vňať a rozšľahané vajcia (5). Dobre premiešame.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MANDĽOVÉ  PUSINKY

V miske zmiešame pomleté mandle (1 šálka), cukor (2 šálky práškového), škoricu (1 lyžica) a macesovú múku ((1 lyžica). Potom primiešame sneh z bielkov (3). Mokrými rukami tvarujeme guličky veľkosti asi 2 cm a v dostatočnej vzdialenosti od seba (pri pečení napuchnú a môžu sa zliať), pečieme asi 25 minút na 120°C. Po upečení posypeme práškovým cukrom. Vo výsledku sú to vlastne také nafúknuté buchtičky, podobné snehovým pusinkám , alebo kokoskám.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CIMES ZO SUŠENÉHO OVOCIA

Sušené ovocie rôzneho druhu (v tomto prípade jablká, ďatle, hrozienka, a slivky) namočíme asi na hodinu do horúcej vody. Potom ich varíme až do mäkka, nakoniec pridáme mletú škoricu a cukor podľa chuti. Podávame vychladnuté, spolu so šťavou vzniknutou počas varenia. Mne najviac chutí po ochladení v chladničke. Pre fajnšmekrov možno ozdobiť šlahačkou a posypať posekanými orieškami, ale nie je to nutné, chutí znamenite aj samostatne.

Misky, do ktorých servírujeme, po okraji namočíme do citrónovej šťavy a potom namočíme do kryštálového cukru. Na namočenie nepoužívajte vodu, cukor by na skle nedržal. Tekutina musí byť lepkavá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PESACHOVÁ BANÁNOVÁ TORTA

Źĺtky (7) vymiešame s cukrom (1 hrnček) a štipkou soli do hustej peny. Pridáme roztlačené banány (1 hrnček), zemiakový škrob (3/4 hrnčeka) a nahrubo nasekané orechy (1 hrnček). Cesto pečieme v tortovej forme, v elektrickej rúre  asi 30 minút. Po upečení necháme dobre vychladnúť, potom je dobré korpus nechať do druhého dňa zachladiť v chladničke.

Potom korpus prerežeme napoly, naplníme šľahačkou a nakrájanými banánmi. oba korpusy spojíme a povrch dozdobíme podľa chuti. V tomto prípade polejeme cukrovo citrónovou glazúrou a posypeme cukrovou  ozdobou a vykrajovaným jabĺčkom. Možno zdobiť aj šľahačkou, kakaom, alebo čokoládovou polevou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-ostatné recepty v príprave-

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: