TRADIČNÉ JEDLÁ NA PURIM

Purim má medzi židovskými sviatkami zvláštnu pozíciu. Nie je prikázaný Bohom a ani raz v celom príbehu nepadne Jeho Meno. Bol to práve Mordechaj, jeden z hlavných hrdinov, kto nariadil jeho slávenie rok-čo rok, na pamiatku historických udalostí, ako “…dni radostného hodovania a aby si posielali jeden druhému darčeky a chudobným dary…” (Est 9.22).

Takže je zvykom, že sa na Purim medzi rodinou, priateľmi a susedmi vymieňajú navzájom potravinové darčeky z dobrôt, ktoré sa napiekli na sviatok. Nazýva sa to “šlachmanot” – hebrej. posielať LIŠLOACH/poslal ŠALACH a MANOT dary/porcie.

Najčastejšie sa posielajú škaredé figúrky Hamana zhotovené zo zázvorového cesta, alebo trojuholníkové koláče plnené rôznymi plnkami, pripomínajúce Hamanove škaredé uši, či jeho trojrohý klobák, alebo kapsy plné úplatkov.

Chýbať nesmú ani koláčiky kráľovnej Ester KICHLACH, sypané makom a ktoré podľa tradície jedla na dvore namiesto iných trejfe maškŕt.

Dary pre chudobných mávajú poväčšinou peňažný charakter.

Podľa tradície nikto nesmie ostať triezvy, to preto, aby nevedel rozoznať Hamana od spravodlivého Mordechaja. Vtedy nastalo to správne purimové rozpoloženie 🙂

Na stole by nemala chýbať morka, pretože jej hebrejský názov znie “tarnegol hodu”, čo má doslovný preklad ako “indický kohút” a nakoľko ríša kráľa Achašveroša z príbehu  sa rozprestierala od Indie po Etiópiu, morka je jej akýmsi alegorickým ekvivalentom.

Zvykom je tiež jesť sladkokyslé jedlá, kedy kyslosť zosobňuje trápenie údelu tesne pred plánovanou genocídou a sladkosť zas radosť z víťazstva.

Bližšie informácie  o sviatku nájdete tu:  PURIM

Vzor pre Purimové menu:

  • kelová polievka z vývaru
  • plnené morčacie prsia
  • pohánková kaša
  • hamantašen
  • ovocný pohár

 

KELOVÁ POLIEVKA:

Do vývaru dáme variť kelové listy asi na 20 minút. Nakoniec dosolíme.

067

PLNENÉ MORČACIE PRSIA:

Vykóšerované morčacie prsia naklepeme,

053

osolíme a naplníme plnkou (recept nižšie) s farfeliek a zeleniny.

054

Prsia zvinieme a obalíme do alobalu.

055

Dáme do pekáča, podlejeme mierne vodou a dáme piecť na 200°C asi na hodinu.

Iná varianta je, roládu zaviazať niťou, potom musíme dohliadať na pravidelné podlievanie.

PLNKA:

Na husacej masti osmažíme na drobno nakrájanú 1 cibuľu

040 041

Pridáme farfelky (1 šálku; farfelky sú vlastne slovenská mrvenica)

042 043

a sprudka osmažíme. Zalejeme vývarom (1 šálka), osolíme (1 čl soli), okoreníme (1/2 čl korenia mletého), pridáme mletý muškátový oriešok (1/4 čl  mletého), strúhanú mrkvu (1ks) a nastrúhaný zelér (1/2 šálky) a petržlenovú alebo zelérovú vňať (pol šálky).

044 045 046 047

Upečenú morčaciu roládu nakoniec nakrájame.

065

Roládu  jeme len tak, pretože je plnená cestovinou, ale je možné k nej urobiť aj prílohu. Môžete použiť klasické varené zemiaky, ale výborná je aj POHÁNKOVÁ KAŠA  – VARNIŠKES.

Pôvodný recept je z varenej pohánky, ja ale používam zásadne len namočenú, kvôli zachovaniu vitamínov. Naviac, keď sa pohánka varí, získa pre niekoho nepríjemnú pachuť. Mne viac chutí surová.

Takže: Pohánku (1 šálku) namočíme na noc. Ráno je už napuchnutá a mäkká, akoby bola uvarená. Zmiešame ju s vajíčkom (1 ks),

057

Cibuľku (1 ks) speníme na husacej masti, alebo oleji,  pridáme nadrobno pokrájaný petržlen (2 PL),  huby (1/2 kg čerstvých húb, prípadne 2 šálky sušených, namočených a predvarených) a krátko porestujeme. Potom vsypeme pohánku a krátko osmažime. Prilejeme vývar, alebo vodu (2 šálky), osolíme (1 čl), okoreníme (1/2 čl) a pomaly dusíme, kým sa tekutina nevyvarí. Kaša nesmie ostať vysušená.

058 060 061

Hotovú kašu podľa vkusu dozdobíme.

066

Chutí znamenito aj len tak sama, prípadne ňou môžeme plniť na slano štrúdľu, či zmiešať s cestovinami.

HAMANTAŠEN:

Cesto urobíme tak, že zmiešame margarín (1/2 šálky) s hnedým cukrom  (1/4 šálky) a medom (1/4 šálky), pridáme vyšľahané vajcia (2) a múku (2 a 1/2 šálky) zmiešanú s jedlou sódou (1/2 čl) a práškom do pečiva (1 čl). vypracované cesto necháme v chladničke 2 hodiny postáť.

Potom vyvaľkáme pol cm hrubú placku, z ktorej vykrajujeme štvorce, alebo kruhy, ktoré plníme makovou, orechovou, alebo lekvárovou plnkou.

PLNKA:

Mleté vlašské orechy (1 šálka) zmiešame s cukrom (1 šálka), mletou škoricou (1/2 čl), citrónovou šťavou (z 1 citróna), hrozienkami (1/4 šálky), marhuľovým lekvárom (1/2 šálky) a rumom (1 PL).

048 049

Naplníme ňou taštičky z cesta. Môžu mať rôzny tvar, len aby pripomínali škaredé Hamanove uši.

050 051 052

Pečieme na 180°C asi 30 minút. Na posledných 10 minút prepneme ohrev na vrchné špirály.

056 063 064

OVOCNÝ DEZERT parve (znamená, že sa môže jesť spolu s mäsitými aj mliečnymi jedlami):

Banány a mrkvu nakrájame na kolieska, zmiešame s kúskami manga a zalejeme sójovým jogurtom bez príchute.

062

© chanele

(recepty budú priebežne dopĺňané)

SÚVISIACE ČLÁNKY:

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: