KAŠRUT 2.

Tento článok je doplnením a rozšírením článku KAŠRUT spred roka.

KÓŠER MäSO.

Zviera patriace medzi čisté zvieratá musí byť  správne zabité, aby čo najmenej trpelo. Takúto porážku prevádza šochet, špeciálne na to vyučený človek. Mäso zabitého zvieraťa sa po prvom základnom zbavení krvi (jej vytečením) dôkladne skontroluje. Prezrú sa jeho vnútornosti, ktoré nesmú javiť známky choroby a nesmú mať abnormálne tvary, pľúca napr. nesmú mať zrasty (GLAT KOŠER). V prípade akejkoľvek chyby sa mäso stáva nespôsobilým na konzumáciu. Stečená krv sa zakopáva na mieste, kadiaľ sa bežne nechodí.  Nasleduje odstránenie bedernej šľachy (NIKUR) a zakázaného tuku, ktorý obrastá vnútorné orgány. Bederná šľacha sa neodstraňuje u vtákov a v prípade jedenia zakázaných tukov hrozí trest “duchovného vyťatia” (KARET). Pri odstraňovaní bedernej šľachy môže dôjsť pri neskúsenom mäsiarovi k omylu a preto niektoré komunity preventívne nekonzumujú zadné nohy zvierat vôbec. Zákaz jedenia bedernej šľachy sa opiera o biblický príbeh Jákoba, ktorý pri zápase s Bohom (1M 32.26) bol práve na tomto mieste zranený.

Takto pripravené mäso sa potom musí ešte zbaviť zbytkovej vlásočnicovej krvi, pretože judaizmus a vlastne Tóra (5. kníh Mojžišových) zakazuje akékoľvek požívanie krvi (Tu si dovolím podotknúť, aké nezmyselné bývali stredoveké kresťanské obvinenia z požívania krvi kresťanských dietok Židmi! Väčší nezmysel už ani nemohol byť vymyslený!).

Najskôr sa mäso opláchne a namočí do vody nie príliš studenej, ani nie teplej, asi na pol hodinu. Ak by stálo vo vode viac ako 24 hodín, nesmie sa jesť. Od okamihu vybratia z vody sa rátajú tri dni a dovtedy musí byť nasolené. Soľ vytiahne posledné zbytky krvi. Ak sa to nestihne do troch dní, mäso sa už jesť nesmie, mohol v ňom začať hnilobný proces.

Pred nasolením sa zo zvieraťa odstránia všetky vnútornosti, z krku sa odstránia žily, z nôh beháky, u hydiny konce krídel a aj kolenné kĺby. Časti, v ktorých sa rada hromadí krv (hlava, srdce, jazyk, krk , pažerák, pľúca, priedušnice) a vemeno (môže obsahovať mlieko) sa dôkladne vypláchnu vodou. Odstráni sa tuk z orgánov. Mäso sa nasolí zo všetkých strán (vtáky aj zvnútra), vrátane dutín a zárezov. Soľ sa používa hrubozrnná, v núdzi aj jemná, vtedy ale treba brať zreteľ na to, že táto sa rada do mäsa absorbuje. Solia sa aj kosti (napr. na polievku). Soľ sa necháva na mäse 1-12 hodín. Mäso je počas nasoľovania položené na šikmej drevenej doske (používa sa len! na tento účel), po ktorej odkvapkáva krv do zbernej nádoby. Nakoniec sa mäso opláchne a môže sa upraviť k jedlu. Nikdy sa nepoužíva iná ako drevená doska. V dreve ak aj ostanú mikróby v zárezoch, ďalej sa nemnožia. Drevo sa dá ľahko kóšerovať vrenou vodou. Umelú hmotu nevykóšerujete nijak, naviac zárezy v nej sú liaheň baktérií.

Krv je zakázaná aj tá vo vajci, z obavy, že by znamenala oplodnenie.Vtedy sa vyhadzuje celé vajce. V dnešnej dobe ale nie je žiadne vajce z obchodu oplodnené, takže stačí, keď sa krv ručne odstráni. Ortodoxní ale aj v tomto prípade vajce nekonzumujú. Rovnako tak nejedia vajcia s hnedou škrupinou, lebo ich tradícia tvrdí, že práve takéto vajíčka obsahujú krv. Dnes vieme, že farba škrupiny je podmienená geneticky a je ovplyvnená druhom sliepky. Sliepka, ktorá znáša biele vajcia, nikdy nemôže zniesť hnedé vajce a naopak, nech by čo akú špeciálnu strava žrala.

Na tvrdo uvarené vajce sa smie jesť bez prehliadnutia.

Tiež krv, ktorá by ostala napr.  na chlebovej sriedke po zahryznutí (v prípade poranenia ďasien) sa nesmie jesť, len ak si zahryzneme do jazyka, krv je prípustné prehltnúť.

Krv z rýb sa neodstraňuje, lebo ryba má veľmi slabú cievnu sústavu.

Ryby tiež nie sú považované za mäso a preto sa smú jesť s mliekom (ortodoxní tak ale nerobia).

Inak je zakázané jesť mäso s mliekom, ako už uvádza článok KAŠRUT 1. a aj ryby s mäsom.

Pečeň sa kóšeruje špeciálne. Tak isto sa namočí do vody (nie dlhšie ako na 24 hodín), opláchne sa, položí sa na rošt a posolí. Krv počas opekania vyteká.

Ak  sa potom už pri príprave jedla upravuje nakrájaná na kúsky, nenareže sa,  a len sa z oboch strán opaľuje ohňom, počas ktorého krv vyteká. Ak sa mieni pečeň variť, urobí sa na nej pred opálením krížový rez, ktorým sa na rošte položí smerom dole k ohňu, aby krv lepšie vytiekla.

-chanele-

Súvisiace články:

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: