MACOT ŠEL PESACH

MACOT ŠEL PESACH

Macesy “košer šel pesach” sa pripravujú z obilia, ktoré nezostalo na poli až do zbelenia a zoschnutia, tj. úplného dozretia, pretože potom by obilie mohlo po daždi začať kvasiť, ale z obilia, ktoré sa začne žať ešte mierne nazelenalé, v procese záverečného dozrievania.  Na mletie múky sa nesmú použiť naklíčené semená, lebo tie už prišli do styku s vlhkosťou a ani rozdrvené semená, lebo pri tých sme si nie istí, či v pôvodnej celosti neboli naklíčené.

Zrno po žatve sa uskladňuje pri nízke vzdušnej vlhkosti.

Múka po zomletí sa pred uskladnením musí nechať vychladnúť, pretože teplo podnecuje kvasenie.

Voda, ktorou sa múka  pri konečnej príprave cesta zamiešava, musí byť studená z rovnakého dôvodu. Preto sa v minulosti  nechávala odstáť cez noc, kedy je najchladnejšie. Do nádoby sa naliala po západe slnka, než vyšli prvé tri hviezdy. Stáť sa nechala na tom najchladnejšom mieste cca 12 hodín.

V mesiaci nisan býva voda v riekach a potokoch chladnejšia ako v studniach, preto sa v minulosti uprednostňovala voda riečna a potočná. Ak sa ukázalo pri príprave, že vody sa nachystalo málo, bolo ju možné zmiešať dodatočne s inou, ale vychladnutej cez noc museli byť 2/3 celkového objemu.

Pri príprave macesov zamiešavame len také množstvo cesta, ktoré stihneme spracovať a vložiť do pece v priebehu 18 minút. Keby sme si ho pripravili viac, to čo by ostalo, by mohlo začať kvasiť (kvasí aj múka bez droždia, alebo kvásku, už len tým že je v nej voda a okolitý vzduch je relatívne teplý). Všetko náčinie po vložení cesta do pece očistíme od zbytkov cesta a ďalšiu dávku miesime nanovo. Zakaždým si tiež umyjeme ruky. Každé cesto poprepichujeme, aby sa z neho uvoľnil vzduch, podnecujúci kvasenie.

Pec pred pečením vypálime (libun), podobne ako keď kóšerujeme (viď. článok PÉSACH).

Macesy sa musia dostatočne prepiecť, aby v nich neostala vlhkosť. Mierne nafúknutia medzi dierkami sú dovolené, ak sú však veľké na palec, znamená to, že v ceste došlo ku kvasnému procesu a vzniknuté bubliny sa utvorili uvoľnením plynov vznikajúcich pri kvasení. Takéto macesy sa vyraďujú. Takisto sa vyraďujú macesy, ktoré sa preklopili, takže sa im spojili dve strany dokopy, pretože je riziko, že sa v týchto miestach nedostatočne prepiekli a ostal tam začínajúci kvas.

– chanele-

súvisiace články:   https://chanele6019.wordpress.com/2010/04/05/pesach/

https://chanele6019.wordpress.com/2011/10/20/10-egyptskych-ran/

https://chanele6019.wordpress.com/2011/06/30/jozef-v-egypte/

https://chanele6019.wordpress.com/2011/06/10/mojzis-a-exodus-i/

https://chanele6019.wordpress.com/2011/06/20/mojzis-a-exodus-2/

https://chanele6019.wordpress.com/2012/03/24/prechod-cez-jordan/

https://chanele6019.wordpress.com/2012/05/30/aronov-a-mojzisov-hrob/

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: